Preskoči Navigaciju

Usvojen pravilnik o poreskoj prijavi preko koje će frilenseri prijavljivati prihode

Autor:

Novousvojeno rešenje propisuje da frilenseri od 2023. godine prihode prijavljuju na kvartalnom nivou. Budući da nam se bliži kraj prvog kvartala, Ministarstvo finansija je donelo Pravilnik o poreskoj prijavi preko koje će frilenseri prijavljivati prihode po novom rešenju. Poreska prijava se naziva PP OPO-K. Međutim, ova prijava će se upotrebljavati tek za prihode koje frilenseri ostvare od drugog kvartala pa nadalje.

To znači da će se za prihode koje su frilenseri ostvarili u prvom kvartalu (od 1. januara do 31. marta 2023. godine) podnositi na Obrascu PP OPO – Poreska prijava o obračunatom porezu samooporezivanjem i pripadajućim doprinosima na zaradu/drugu vrstu prihoda od strane fizičkog lica kao poreskog obveznika. Ovu prijavu možete podneti u elektronskom ili neposredno u pismenom obliku.

Razlog drugačije prijave za poreske obaveze u prvom kvartalu je zbog tehničkih mogućnosti. Ministarstvo finansija je najavilo portal preko kojeg će frilenseri vršiti prijavu prihoda po novousvojenom zakonskom rešenju, ali zbog kratkog roka, on još uvek nije uspostavljen.

Ne zaboravite da prijavu prihoda umesto vas može podneti knjigovođa ili lice koje ovlastite da pristupi vašem profilu na ePorezima.

Podsećamo da je krajem 2022. godine izmenama Zakona o porezu na dohodak građana usvojeno rešenje za oporezivanja fizičkih lica koja rade preko interneta.

Izvor: Digitalna zajednica

Napomena

Ova stranica ima informativni karakter u nameri da bude korisna, ali bez ikakve garancije, čak i bez implicitne garancije komercijalne vrednosti ili ispunjavanja određene potrebe. Naslednik D.O.O. i autor stranice ne preuzimaju odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve objavljene informacije su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Spremni da počnemo?

Zakažite Uvodni Sastanak

Bez brige, uvodni sastanak se ne naplaćuje! :)

Putem Poziva

Pozovite nas klikom na dugme ispod i zakažite termin odmah!

Kontaktirajte Naslednik
Pozovite Naslednik
+381 65/904 31 08

Putem Forme

Popunite uvodnu formu i očekujte naš poziv uskoro!

Popunite Formu
Kompletna Računovodstvena Podrška
Sveobuhvatno Poslovno Savetovanje
Potpuna Digitalna Transformacija
Loader